Slimdrive SL

Garden room with a view

One of the UK’s most exciting contemporary gardens has called on the expertise of GEZE UK to install a wall of bi-parting glass doors, creating an accessible, bright, striking Pavilion with a garden view.

British architect Sir Michael Hopkins designed The Pavilion and Visitor Centre at The Alnwick Garden, which is a leading garden visitor attraction in North East England. Sub-contractors JMW Aluminium Systems chose GEZE UK to install 13 sets of Slimdrive SL’s, bi-parting sliding doors, across the length of The Pavilion and Visitor Centre.

The Pavilion and Visitor Centre provides a theatrical entrance to The Garden and was designed to appear almost entirely transparent. There was limited room for the installation, as support beams restricted the fixings areas above the doors.

Experts at GEZE UK rose to the challenge by installing a row of stylish Slimdrive SL door closers. With an operating height of just 7cm, they can be installed almost invisibly without compromising the integrity of the glass facade. The doors open onto a spacious outdoor terrace overlooking The Garden’s centrepiece, the Grand Cascade.

The Slimdrive SL has also been designed and tested to meet the requirements of all relevant standards and regulations, including Building Bulletin 93, Approved Documents B and M, as well as assisting with the vigorous demands of the DDA.

The massive 1,570m2 centre provides a multifunctional space for exhibitions, conferences, learning activities and events. The Pavilion and Visitor Centre facilities include an admissions office, a regional information centre, cafés, two shops, a multi-use hire space and education rooms.

Gary Wadds at JMW said: “GEZE’s Slimdrive SL’s have enabled us to achieve the impression of being outside, inside, whilst enabling access for all.”

GEZE’s UK sales and marketing director, Jules Quested-Williams said: “The Alnwick Garden is a beautiful setting and the new Visitor Centre is the latest in huge investment to bring the joy of The Garden to local children and communities. With stringent restrictions of the look, design and aesthetics of the building, it’s great to see that the Slimdrive SL was the first choice.”